In Het Openbaar Spreken Tips

De meest gegeven in het openbaar spreken tips op een rijtje gezet.

1. Erken je zenuwachtigheid
Ben je erg zenuwachtig, dan kan het verstandig zijn om dat met je toehoorders te delen. Zij zullen er vast begrip voor hebben (en het zelf wel eens meegemaakt hebben) dat je er moeite mee hebt omdat de spanning bij jou hoog oploopt.

2. Wie is je publiek
In het openbaar spreken tipsHet kan verstandig zijn om aan je publiek een andere lading te geven.

Zie de groep waarvoor je staat niet als strenge examinatoren. Zie ze als een groep studenten die van je kunnen leren.

Of stel je voor dat het een groep oude bekenden is die je een verhaal gaat vertellen.

 

 

3. Spreek langzamer dan je normaal doet
Dit geeft je extra tijd om na te denken over je zin. Daarnaast ben je hierdoor veel duidelijker voor je publiek. En komt je verhaal beter aan. In de meeste gevallen zal je verhaal hierdoor niet langer duren maar juist veel korter doordat je veel effectiever spreekt.

4. Praat steeds tegen één persoon tegelijk
Tijdens een presentatie is de groep op zich het engst. Je kunt hier iets aan doen door je op een vriendelijk gezicht te richten. Stel je voor dat je met deze persoon koffie zit te drinken. Zorg ervoor dat je af en toe van persoon gaat wisselen.

5. Ontdek de beste manier van presenteren
Ga je presentatiestijl afwisselen om te ontdekken wat het beste bij je past. Het kan zijn dat het veel prettiger is om door de zaal te lopen dan op een podium te blijven staan. Kijk of het lukt om humor toe te passen en of het prettiger is om visuele hulpmiddelen te gebruiken.

6. In het openbaar spreken ademhaling
Wanneer je last hebt van spanningen, dan ga je onbewust door je mond ademen. Wanneer je dat doet, dan wakker je als het ware de stress aan en ga je blokkeren als je niet oppast.

Adem daarom door je neus, dan zal jij je snel een stuk kalmer voelen.Heb je niet genoeg aan deze in het openbaar spreken tips? Klik dan snel op deze link

In het openbaar spreken zonder angst

sitemap

disclaimer

In het Openbaar Spreken Tips

Geef een reactie